O.MATEJ: Očakávam, že predaj pozemkov Honeywellu podporia všetci poslanci MsZ

18.03.2011 Prešov

Prešov 18. marca (TASR) – Poslanec Národnej rady (NR) Slovenskej republiky Ondrej Matej (SDKÚ-DS) je presvedčený, že vstup amerického investora do priemyselného parku IPZ Záborské prinesie výrazný ekonomický rozvoj mestu Prešov a jeho okoliu.
Matej dnes v Prešove konštatoval, že na to, aby sa tento proces dotiahol do úspešného konca, treba uskutočniť ďalšie dôležité kroky. Tým prvým je schválenie predaja pozemkov v priemyselnom parku spoločnosti Honeywell, prešovským mestským zastupiteľstvom (MsZ).
\"Očakávam, že budeme všetci svedkami historického okamžiku na pôde mestského zastupiteľstva, že tento predaj pozemkov, a tým pádom umožnenie vstupu Honeywellu do Prešova, prejde plným počtom hlasov 31 poslancov,\" povedal Matej.
Návrhom sa v pondelok (14.3.) zaoberala prešovská mestská rada. Primátor Pavel Hagyari po jej zasadnutí informoval, že s pripomienkami bol schválený zámer priameho predaja pozemkov investorovi za sumu 30 eur za štvorcový meter. Ide o plochu päť hektárov plus opciu na ďalšie dva hektáre do konca tohto roka. MsZ o ňom má rozhodnúť 30. marca.
Poslanec Matej ďalej uviedol, že druhé dôležité rozhodnutie je v rukách vlády SR, ktorá bude následne schvaľovať stimuly pre investora. Podľa neho je pozitívnym krokom aj to, že Ministerstvo hospodárstva SR plánuje poskytnúť investorovi dotáciu vo výške približne 396.000 eur na vybudovanie prístupovej komunikácie.
V tejto súvislosti poslanec podotkol, že v čo najkratšom čase by sa mala na rokovaní NR SR objaviť novela zákona, ktorá by upravovala možnosti pre poskytovanie dotácií a podpory investorom. \"Keď chceme vyrovnať konkurenčné prostredie, napríklad voči Poľsku či Maďarsku, prax ukázala, že Ministerstvo hospodárstva musí mať v rukách nástroj a právomoc, aby mohlo poskytnúť dotácie na iné vyvolané logické požiadavky investorov,\" zdôraznil Matej.
Zámerom americkej spoločnosti Honeywell International Inc. je investovať na Slovensku 38,31 milióna eur a v priebehu niekoľkých rokov vytvoriť minimálne 446 nových pracovných miest pri výrobe automobilových turbodúchadiel v Prešove.
 

Vyberte región

mark